Cu totii ne-am invatat sa gatim la cuptorul clasic, in care orice miscare gresita, orice grad in plus si minut in plus ne putea distruge opera culinara. Din fericire, pentru bucatarii profesionisti si pentru gospodinele pentru care compromisul in bucatarie nu exista s-a inventat un nou tip de echipament pentru bucatarie: cuptor cu convenctie. Avantajele cuptorului cu convectie tin in primul rand de automatizarea procesului de gatire, de gatitul de mai multe feluri de mancare fara intrepatrunderea aromelor, reducerea timpilor de gatire, eliminarea completa a uleiului adaugat la prepararea mancarurilor la cuptor.
Coacerea prin aer cald si prin abur asigurata de un cuptor cu convectie asigura gatirea ingredientelor mai sanatoasa, dietetica, fara riscul sa se arda sau sa se lipeasca. Un alt mare avantaj al cuptorului cu convectie este ca nu dejaga fum, s-a terminat cu bucataria plina de fum si cu mirosurile neplacute. De asemenea, vitaminele si substantele hranitoare se pastreaza in alimentele gatite, nu sunt expuse la temperaturi prea mari, texturile alimentelor mentinandu-se intacte. Ceea ce e si mai minunat este ca toate mancarurile isi pastreaza suculenta si fragezimea, au un gust exceptional. Intretinerea si curatarea cuptorului este usoara si rapida, are functie de autocuratare ca sa nu se murdareasca excesiv, spatiul ocupat este redus, iar cand preparatele sunt coapte suficient intervine avertizarea sonora. Temperaturile si timpii de gatire sunt presetate pentru diverse mancaruri, gradul de umiditate e reglat si el automat, cuptorul si arzatorul nu permit atingerea unor temperaturi peste cea setata.
Prin asigurarea unui „climat” perfect in mediul de gatire din cuptor volumul este optimizat astfel ca produsul nu va scadea in greutate si va avea acea crusta crocanta dupa care toti tanjim. Asadar, adio carne uscata si legume prea facute, adio teama ca veti strica mancarea. Cuptoarele cu convectie transforma orice bucatar amator intr-unul profesionist, fara pic de efort.