Tinerii isi traiesc viata la maxim si profita de fiecare clipa pentru a se dedica activitatilor care le fac placere, asa cum este si normal. Insa viata fara responsabilitati de la 20 de ani este si momentul perfect pentru a te gandi la viitor si a imbratisa un stil de viata sanatos.
Studiile au demonstrat acest fapt: analizand deciziile a 500 de tineri pe parcursul a 18 ani, cercetatorii au observat ca un stil de viata sanatos, care fortifica organismul trebuie adoptat intre 20 si 30 de ani pentru a avea efecte vizibile in anii urmatori.
Altfel spus, niciodata nu este prea devreme sa incepi sa ai grija de propriul corp, pentru a te asigura ca nu vei avea probleme de sanatate mai tarziu, sau, cel putin nu vor fi atat de grave. Iata cateva reguli de fitness pe care trebuie sa le adopti dupa 20 de ani.
Ridicari pentru o viata sanatoasa
Exercitiile de fitness pentru putere aduc un numar important de beneficii organismului si starii generale de bine. In plus, ajuta la tonifierea corpului si la dezvoltarea armonioasa a musculaturii, ceea ce implica definirea formelor. Ridicarea greutatilor te poate ajuta sa slabesti si sa ramai in forma. Alte beneficii se refera la intarirea sistemului imunitar, cresterea masei musculare (si scaderei masei de grasime) si mentinerea unui ritm constant al metabolismului. Durerile de spate pot fi ameliorate prin exercitiile de ridicari. Dupa sedintele cu greutati vei dormi mai bine, iar pe timp indelungat, acestea reduc riscul de a face diabet. Exercitiile cu greutati nu trebuie sa fie plictisitoare, ci se pot combina cu exercitii de Pilates ori aerobic pentru diversitate si un grad mai mare de stimulare a mintii.
Hidrateaza-te corespunzator
In ciuda promovarii agresive a consumului de apa, romanii nu beau destula apa si ajung sa fie dezhidratati in permanenta. Tu nu trebuie sa fii unul dintre acesti oameni si sa suferi din cauza dezhidratarii. Daca nu reusesti sa bei destula apa in timpul unei zile (aprox. 2 litri pe timp de vara si intre 1-1.5 litri pe timp de iarna) incearca sa iti faci un obicei din a bea ceai sau instituie un joc care sa te ajute sa bei des apa in cantitati mici. De exemplu jocul copiilor de-a “bea o gura de apa cand...”. Continuarea poate fi orice, tu alegi. O idee este sa bei cate o gura de apa de cate ori postezi de contul tau de Facebook. Daca nici asta nu te motiveaza, gandeste-te ca singurul mod in care poti avea o piele frumoasa este sa te hidratezi in mod corespunzator.
Variaza exercitiile fizice
Majoritatea oamenilor urmeaza aceasi rutina de exercitii fizice, repetand aceleasi miscari de fiecare data. Daca vrei sa inveti o coregrafie noua, repetitia este mama invatarii, insa daca vrei sa ai un antrenament de fitness eficient care sa-ti solicite atat minte, cat si corpul, nu te limita la aceleasi exercitii. Incearca cel putin un nou exercitiu in fiecare sedinta si pastreaza-le in “repertoriu” pe cele care iti plac. O alta modalitate de a evita plictiseala este de a face un alt tip de exercitii fizice la fiecare sedinta. Daca in saptamana 1 ai facut exercitii de ridicare a greutatilor, in saptamana 2 incearca exercitii cardio, ori de coordonare.
Ia o pauza din cand in cand
Nu trebuie sa te temi sa iei cate o pauza de la programul de fitness, ci este chiar indicat sa o faci. Corpul are nevoie de pauze, pentru a se regenera si a-si reincarca bateriile. Dupa ce ai “sarit” peste una dintre sedintele de fitness vei observa ca simti nevoia de a merge la urmatoarea si ca vei fi mult mai entuziasmata sa urmezi exercitiile fizice.
Nu trisa
Atunci cand trisezi la orele de fitness te inseli pe tine insati si renunti la banii si sanatatea ta. Antrenorul, sala ori colegele tale nu vor pati nimic daca pretinzi ca ai efectuat corect un exercitiu doar ca sa nu fii nevoita sa il repeti, ori ca sa faci impresie buna in fata colegelor. Da-ti silinta sa inveti cum se face corect fiecare exercitiu si persevereaza pana cand reusesti sa-l efectuezi corect si sa mentii pozitia corecta atat cat este nevoie. La sfarsit satisfactia va fi mult mai mare, iar efectele vor fi vizibile, chiar daca vei suferi un pic de febra musculara.
Nu te infometa
Activitatea fizica produce pofta de mancare deoarece prin transpiratie se pierd electroliti. Forta necesara exercitiilor consuma calorii si vei simti nevoia sa “refaci” stocul. Insa nu te pripi sa mananci imediat dupa antrenamentele de fitness, ci asteapta macar jumatate de ora inainte. Cel mai bine este sa faci un dus cand vii de la sala si abia apoi sa vizitezi bucataria. Fructele proaspete si smoothie sunt indicate dupa activitatea fizica si iti aduc un aport important de proteine, vitamine si minerale. Evita mancarurile grele dupa antrenamentele de fitness.
Echipeaza-te corespunzator
Echipamentul adecvat pentru sportul adecvat poate parea o lozinca de marketing, insa te poti accidenta usor atunci cand nu porti ce trebuie la sala. Incaltamintea nepotrivita pentru o sedinta de alergare in parc poate sa duca la dureri de spate ori chiar luxatii, in timp ce pantalonii de trening prea strimti iti pot aduce o intindere. In plus, nu vei reusi sa executi miscarea corect. Investeste intr-o pereche de pantaloni mulati care sa permita orice miscari si un tricou din bumbac, destul de strans pe corp pentru a-ti permite sa te misti fara sa te incurci in el si destul de larg incat sa nu te stranga.
Experimenteaza
Toate salile de fitness ofera cursuri variate, cu nume interesante. Incearca-le pe toate inainte de a te hotari sa ramai la un singur stil. De asemenea, poti combina mai multe cursuri, de exemplu yoga si dans, ori kick-boxing si Pilates.
La 20 de ani viata este relativ mai simpla, fiindca majoritatea tinerilor nu sunt inca casatoriti si nu au copii, adica responsabilitati majore care sa faca accesul la sala mai greu, de aceea este momentul perfect sa adopti un set de reguli pe care sa le urmezi cat mai mult timp dupa ce viata de adult isi va intra in drepturi complet.