Gastronomia si vinul pe Valea Loarei

Castelele de pe Valea Loarei nu sunt unicul motiv de mandrie al locuitorilor zonei si mai ales nu sunt singurul punct de atractie pentru turistii care ajung pe aceste meleaguri. La fel de faimoase ca peisajele minunate pe care le intalnim la tot pasul pe intregul curs al Loarei, sunt produsele traditionale de gastronomie specifice zonei, dar si vinurile care provin din aceasta zona.

Cele mai renumite preparate din zona Vaii Loarei sunt rillettes de porc (un preparat asemanator pate-ului de ficat, care se face din carne de porc), carnea de capra Crottin de Chavignol (cea mai faimoasa din multele tipuri de branza de capra care se prepara in aceasta zona), precum si sosul alb de unt. Pasionatii de peste au si ei multe de castigat daca se aventureaza intr-o vizita la castele de pe Valea Loarei - mai ales daca beneficiaza de asistenta in planificarea sejurului din partea celor de la www.aeroshuttletransfers.ro - caci in aceasta zona pot gusta un salau delicios sau stiuca servita cu minunatul sos alb de unt (facut din unt semi-sarat, vin alb si o specie de ceapa numita salota, care se gaseste si la noi). Carnivorii pot degusta aici celebra specialitate Geline de Tourraine, facuta din gaina neagra cu acelasi nume, renumita pentru carnea sa cu un gust delicios. Tot carnivorilor inraiti li se adreseaza si jumarile sau carnatii facuti cu vin Muscadet (o alta vedeta locala), servite cu fasole alba Mojette, specifica zonei Vaii Loarei. Renumite pe Valea Loarei mai sunt si branzeturile, printre care merita mentionate Crottin de Chavignol, Sante-Maure de Tourraine (ambele din lapte de capra), dar si Cendre d’Olivet sau CurĂ© Nantais, ambele din lapte de vaca.

Cat despre vinuri, oricine a fost macar o data pe Valea Loarei sau oricine a citit o data ceva despre acesta zona stie ca este renumita pentru vinurile care se fac aici, dulci sau seci, spumoase sau nu, albe, rosii sau roze, toate cu o aroma aparte, datorita solului foarte bun si climei blande. Dintre numele cele mai sonore nu uitam sa mentionam  vinurile Sancerre, Chinon, Muscadet sau Saumur.