Azbestul. Un numar foarte mare de cladiri inca mai contin azbest, insa materialul care rezista la temperaturi extrem de mari nu e nicidecum o descoperire de data recenta. Azbestul se folosea inca din 4000 i.d.Hr., atunci cand materialul care ardea usor parea ideal pentru fitilurile de la candele. Egiptenii foloseau azbestul pentru a-i inveli pe faraoni pentru a le conserva corpul, iar in Grecia Antica, corpurile defunctilor erau invelite in haine imbibate cu azbest pentru a separa cenusa din furnalul unde erau arsi de cea preexistenta in masinariile care te faceau scrum.
Vasele de lut pentru gatit au fost captusite cu azbest in anumite zone din Europa iar in Roma Antica, haine facute din azbest puteau sa fie curatate prin aruncarea lor in foc. Carol cel Mare a comandat fete de masa din azbest pentru a nu lua foc in timpul petrecerilor la care lua parte, iar cavalerii din cruciade aruncau cu gudron invelit in azbest in dusmani. Marco Polo nici nu a vrut sa auda ideea potrivit careia azbestul era produs de o soparla de foc. Vanzatorii de relicve sfinte foloseau si ei azbestul ca material primar-inveleau lemnul in azbest ca sa ii schimbe „fata”. Pericolele azbestului au fost cunoscute inca din Grecia Antica, cand minerii aveau masti pe figura din maruntaiele animalelor pentru a nu respira fibrele. Dar in timpurile moderne, de abia prin 1970, s-a descoperit mezoteliomul, o substanta foarte periculoasa derivata din azbest, care a dus la inchiderea industriei care se ocupa de extragerea si prelucrarea lui.
Tigarile electronice. Tigarile electronice iti potolesc „pofta de nicotina” cu aceeasi cantitate de substata, insa fara toxicitatea de care specialistii se tem. Chiar si avocatii care se opuneau pufaitului tigarii electronice-credeau ca astfel nu vor putea renunta la nicotina niciodata-spun ca este mai buna decat fumatul. Insa cine crede ca poti sa inhalezi o substanta destul de toxica ce tine locul nicoteniei si esti ferit de orice pericole se inseala amarnic. Substanta din tigarile electronice contine chimicale care pot da nastere in aer la alte substante puternic iritante pentru ochi si sistemul respirator-desi dozele sunt mici, tot sunt periculoase.
Riscurile cresc cand tigara electronica functioneaza la capacitate maxima. La inhalarea vaporilor din tigara electronica, consumaatorii introduc in corpul lor si o chimicala toxica, foarte concentrata pe care nu o pot folosi la nimic si nici nu o pot „stoca” undeva. Numai intr-o singura luna din 2014, au fost raportate 200 de cazuri de copilasi care fie au inghitit otrava fie le-a ajuns pe piele. Chiar si cainii au de suferit, substanta din tigarile electronice putandu-le provoca de la stop cardiac pana la moarte subita in doar 15 minute. Cei care au tigari electronice ar trebui, asadar, sa le tina departe de animale domestice si copii, la fel cum e cazul sa se faca si pentru orice alta substanta periculoasa sau cu alcoolul.