Insulele Maldive, paradisul tropical care ascunde mistere interesante

Intalniri ale Cabinetului sub apa. Pentru Maldive, schimbarile bruste si drastice de climat si cresterea nivelului apelor oceanului reprezinta amenintari iminente in viitorul apropiat, si asta tinand cont ca deja cateva insule au fost evacuate pentru a nu fi puse in pericol vietile oamenilor odata cu ridicarea brusca a nivelului apelor.

Pentru a atrage atentia lumii asupra problemelor cu care se confrunta populatia de acolo, presedintele Mohamed Nasheed si-a mutat intalnirea cu membrii Cabinetului din octombrie 2009… pe fundul oceanului. 13 membri ai guvernului si presedintele au lasat hainele de lux si au imbracat costumele de scufundari, au luat cu ei o masa si au plasat-o pe fundul oceanului, in incercarea de a atrage atentia asupra pericolelor cu care se confrunta insulele Maldive. De asemenea, vrand sa impuste doi iepuri dintr-o lovitura, a dorit sa traga un semnal de alarma si asupra efectelor nocive ale carbonului din aer si sa gaseasca sustinere pentru implementarea unor proiecte indraznete pentru valorificarea tuturor formelor de energie pe care Maldivele le pun la dispozitie gratuit: vant, apa, putere solara. Vietuitoarele si flora din ocean bat orice peisaj suboceanic si submarin din orice colt al lumii. Pentru americani, de exemplu, zarirea unei balene sau a doua mamifere este posibila doar dupa vreo opt ore de plimbat cu barca in larg. Sau nici macar atatea. In Insulele Maldive te saturi pur si simplu de atatea balene si delfini care tot misuna pe langa tine mai ceva ca furnicile. Sunt peste 1.500-2.000 de balene si delfini in apele oceanului. In orice moment al anului, in Maldive gasesti 10-12 specii diferite de balene si delfini care isi duc viata pe langa corali-chiar si balene ucigase si tipuri ciudate de delfini. De asemenea, in Maldive traieste si cel mai mare peste din lume, „Whale Shark” (balena-rechin)-are 5.5-10 metri ca marime, putand fi vazut filtrand planctonul din apa albastra si plimbandu-se agale de colo-colo. O natiune musulmana… Turistii ar trebui sa fie constienti de faptul ca Insulele Maldive sunt o natiune musulmana stricat, cu legi locale si traditii foarte clare si respectate de sute de ani. La inceput o natiune budista, locuitorii Maldivelor au fost convertiti in secolul al XII-lea de islamisti care treceau pe acolo impreuna cu niste comercianti care-si urmau calea lor prin lume.

In secolul al XVI-lea, insulele Maldive au fost colonizate de portughezi, care si-au dorit sa-i converteasca la crestinism. Nu au putut iar incercarea lor a degenarat in lupte sangeroase si violente de neinchipuit. Dupa ce a fost restabilit o forma agreata de guvernare, regele a fost vazut ca o functie sacra posibila cu ajutorul lui Allah. Acum, prin lege, presedintele trebuie sa fie, alaturi de toti membrii Cabinetului musulmani-suniti.