Progrese importante facute gratie berii

Sticlele din sticla. Desi nu a creat sticla, berea a fost artizanul aparitiei sticlelor din sticla in care mai tarziu s-au depozitat apa, lapte, medicamente. Este un prim exemplu de productie in masa exclusiv mecanica, care va inflori incredibil in secolul XX. Michael Joseph Owens a fost cel care a venit cu ideea unei masini care producea sticle din sticla.

Asa au aparut sticlele de bere clasice cu gatul lung. Pana in 1903, masina sa de imbuteliat bere in sticle din sticla putea sa toarne berea in 12 sticle de sticla intr-un singur minut. Pana in 1912 putea sa toarne in 50 de sticle pe minut, iar din 1915 deja tot globul se folosea de masina sa de imbuteliat bere. Licenta de producere de sticle din sticla a fost apoi data si celor din industria producatoare de ketchup, celor care imbuteliau suc si celor care se ocupau de vinuri. Pasteurizarea si teoria germenilor. Pasteurizarea este asociata in prezent cu laptele si presupune incalzirea puternica si racirea rapida a substantelor pentru a omori bacteriile. Cu toate astea, cel care a descoperit beneficiile acestui proces, Louis Pasteur, nu prea se gandea la lapte, ci incerca sa „repare” berea. Berarii locali voiau sa stie ce anume le strica berea, asa ca Pasteur a fost insarcinat sa descopere misterul din spatele distrugerii berii. Pasteur a gasit imediat motivul: niste bacterii care putea fi inlaturate rapid incalzind puternic si racind rapid bautura.

Procesul avea sa fie numit pasteurizare, de la numele sau. Pasteurizarea a dus si la demonstrarea teoriei germenilor, care spunea ca patogenii exterior pot provoca boli grave. Inainte se credea ca patogenii sunt generati spontan intr-o substanta si nu vin din afara ei. Asa au fost fabricate vaccinuri speciale iar medicina moderna s-a dezvoltat intr-o directie care a permis tuturor sa nu se mai imbolnaveasca asa de repede din orice.