Strainatatea, o alternativa riscanta in comparatie cu locuri de munca de la noi

Oportunitatea de a lucra in strainatate si de a avea un viitor asigurat le-a suras multor romani care au ales sa paraseasca tara in ultimii 10 ani. Decat sa caute locuri de munca Timisoara, de exemplu, si sa nu gaseasca mai nimic de lucru sau ceva foarte prost platit, tinerii, categoria cea mai afectata de criza de pe piata locurilor de munca, si-au pus speranta in ofertele destul de tentante ale firmelor din afara. Ce i-a determinat sa faca acest pas?

In primul rand salariul mult mai mare la care puteau aspira, modul in care erau tratati-desi aici se poate discuta prin prisma filmuletelor despre romani facute de televiziunea Channel 4-si posibilitatea de a-si ajuta familia pentru o perioda lunga de timp. Siguranta locului de munca nu este garantata nici in strainatate, locuri de munca Timisoara pot fi uneori mult mai bune decat ceea ce esti nevoit sa faci pentru un ban in afara-de exemplu, termini IT si ajungi sa cauti fier prin gunoaiele oamenilor pentru cateva sute de mii in bani romanesti, insa Romania te obliga sa renunti rapid la orice speranta legata de un job din care sa traiesti si sa nu ajungi sa mori de foame. In al doilea rand, romanii au plecat catre alte tari pentru ca i-a atras si posibilitatea largirii orizonturilor de cunoastere, mai ales in cazul tinerilor dornici sa cunoasca si alte stiluri de viata, alte civilizatii si culturi. Cunostintele facute acolo, prietenii straini si posibilitatea chiar de a invata din mers o limba straina-nu ai cum sa nu inveti engleza, de exemplu, daca tot auzi zi de zi in jurul tau, in Anglia, de exemplu, vorbindu-se limba lui Shakespeare-se vor dovedi mai mult decat utile atunci cand vei fi nevoit sa te intorci in tara si poate sa-ti reincepi cautarile pentru locuri de munca Timisoara.

Pe de alta parte, experienta unui intership in strainatate si a unui job intr-un domeniu de viitor pot sa fie puncte grele in CV si te pot ajuta sa iti gasesti in tara un loc de munca mult mai bun decat daca te-ai fi oprit doar la a cauta ceva, fara sa faci nimic altceva. Desigur, exista si reversul medaliei, in sensul ca te expui benevol discriminarii, te rupi de familie si prietenii din tara si o iei de la zero, indiferent de cat de greu iti este. Cu toate astea, romanii se descurca indiferent de situatie si incearca sa faca orice pentru a emigra si a scapa de problemele economice din tara lor…