Ce folos ne aduc camerele video

Cu siguranta ca multa lume s-a confruntat cu infractori sau a patit cel putin o data ceva din cauza unor oameni rau voitori. Ei bine, lucrurile ar fi cu mult mai simplificate si rata criminalitatii ar disparea treptat daca s-ar instala camere video de supraveghere in toate zonele cu risc crescut de infractionalitate.

In orase mai dezvoltate din Romania, unde au fost instalate camere video, s-a remarcat scaderea infractionalitatii si asta s-a intamplat din doua motive: in primul rand pentru ca s-au putut prinde raufactorii mai repede daca ei au putut fi identificati pe camerele de supraveghere si in al doilea rand pentru ca oamenii nu mai sunt atat de tentati sa comita fapte ilicite daca stiu ca vor fi prinsi. Dar bine, camerele video nu se folosesc numai in acest scop, ci de cele mai multe ori ele se utilizeaza in magazine pentru supravegherea angajatilor, in parcari pentru supravegherea bunului mers a parcarilor, in restaurante si asa mai departe.

Camerele video insa reprezinta si o oarecare violare a intimitatii insa toti cei care doresc sa le instaleze in cladiri, incaperi, sunt obligati sa anunte persoanele cu care interactioneaza ca sunt supravegheati video si astfel se zice ca nu se mai incalca intimitatea deoarece este un fel acord cerut. Deci daca nu vrei sa intri in magazin supravegheat video inseamna ca nu iti dai acordul de incalcare a intimitatii.

Dupa cum spuneam aceste camere video de supraveghere mai sunt folosite de multe ori si pentru a urmari angajatii deoarece e posbil ca acestia sa intarzie la munca, e posibil sa aiba loc dispute intre ei si cel mai bine se poate rezolva totul in baza probelor. Desi angajatii cel putin ar trebui sa isi faca mereu treaba fara a fi “motivati” de aceasta metoda de supraveghere, se pare ca ea da roade ca si in cazul inractiunilor.