Ce nu ai stiut niciodata despre epilepsie

Epilepsia este o boala larg raspandita pe Terra care consta intr-o serie de descarcari electrice puternice, bruste, in creier, ce afecteaza comportamentul si starea generala a individului-exista spasme, apare spuma in jurul gurii, pacientul devine inconstient, cade din picioare, indiferent de pozitia in care e.

1. Prima carte despre epilepsie a scris-o Hipocrate in jurul anului 400 i.d.Hr., recunoscand-o ca pe o boala a creierului si pretinzand ca toti cei care o au nu au voie sa munceasca din cauza pericolelor la care se expun.
2. Crizele care tin mai putin de 5-10 minute nu afecteaza creierul, contrar conceptiei gresite ca orice convulsie afecteaza creierul-apar frecvent mai ales din cauza unei contuzii craniene.
3. Nu ai cum sa inghiti limba in timpul convulsiilor sau crizei de epilepsie.
4. Epilepsia nu are nicio treaba cu anxietatea si depresia, desi au existat foarte multe teorii in acest sens de-a lungul anilor.
5. Asa cum se intampla si in cazul diabeticilor, care sunt luati in ras la volan, crezandu-se ca sunt beti, asa si epilepticii au si ei comportamente bizare: repeta acelasi cuvant, tipa, nu raspund la intrebari, vorbesc incalcit.
6. Pe la inceputul secolului al XIX-lea, oamenii cu epilepsie severa erau ingrijiti in azile si erau tinuti departe de bolnavii psihici pentru ca se credea ca, crizele erau contagioase.
7. Toti ne nastem cu o criza „inactiva”. Alcoolul, lipsa somnului stresul, diferite boli pot duce la aparitia ei si manifestarea epilepsiei.
8. Doar in 30% dintre cazurile de epilepsie descoperite e vorba de epilepsie determinata.
9. 1 din 20 de epileptici este sensibil la lumina „palpaitoare”, avand epilepsie fotosenzitiva. Contrastul sau schimbarea frecventa a cantitatii de radiatii emise de corpul de iluminat poate provoca crize epileptice.
10. Exista state in U.S.A unde este interzisa o casatorie intre epileptici sau una unde unul dintre soti este epileptic, si mai ales sa faca copii, fiind permisa sterilizarea ambilor viitori parteneri.