Preotul nu este psihiatru

Aud tot mai des de oameni, chiar foarte tineri, care ajung la spital din cauza atacurilor de panica. Aud tot mai multe femei care sufera de depresie post-natala si citesc tot mai des statistici care arata ca principala cauza de mortalitate in viitor va fi depresia. Cu toate astea, nu vad aproape nicio schimbare in atitudinea oamenilor fata de aceasta boala si fata de psihiatri si psihologi sau fata de tratamentul antidepresiv. 

Inca folosim cuvinte ca nebun atunci cand vorbim de cineva care se duce la psihiatru din cauza unei depresii, inca avem frisoane si “ne ferim ca dracul de tamaie”, cum spune o vorba populara, cand auzim de antidepresive sau terapie psihologica. Inca mai credem ca depresia trebuie tratata la preot, nu la psiholog sau psihiatru, chiar daca ei pentru asta s-au pregatit ani de zile. Eu am avut atacuri de panica si am facut tratament antidepresiv pentru a nu le mai avea. Am facut si terapie cateva luni de zile si timp de mai bine de un an am citit “ca nebuna” peste 30 de carti de psihologie, in incercarea de a gasi si singura niste raspunsuri. Niciodata nu am ascuns acest lucru, pentru ca niciodata nu mi s-a parut o rusine si am povestit mai abitir despre asta atunci cand vedeam ca interlocutorul meu isi schimba brusc atitudinea fata de mine; cu vorba imi spunea ca intelege si ca nu e nimic rusinos sa apelezi la tratament adecvat si la doctori de specialitate si ca oricum sunt multi oameni care sufera de aceasta afectiune, dar cu gandul stiam ca ma crede un pic sarita de pe fix, daca am ajuns la bau-baul de psihiatru si daca am luat antidepresive. In primul rand, toti cei care marginalizati oamenii care au facut vreodata vreun tratament recomandat de psihiatru, ca sa poti face vreun tratament medicamentos, trebuie sa ajungi la psihiatrul, el fiind singurul doctor care iti poate recomanda tratemnt pentru tulburarile psihiatrice. In al doilea rand, vreau sa va intreb: daca va doare maseaua, va duceti la stomatolog, nu? 

Daca aveti probleme cu inima, consultati un cardiolog, asa este? Dar daca aveti probleme de natura psihologica, ce se pot datora unei traume sufirite, unui stres acumulat in exces, unei depresii netratate la timp, va duceti unde? Unde ar trebui tratate astfel de probleme, dupa parerea dumneavoastra, cei care blamati oamenii care fac ceva pentru a fi sanatosi mental? La vraci? La preot? Nu este normal sa se mearga la medicul de specialitate, adica la psihiatru? Vreau sa va spun ca am vazut atatea drame, care s-au produs din cauza rusinii sau a ignorantei, oameni care simteau ca nu e ceva in regula cu ei si carora li s-a agravat starea numai pentru ca refuzau sa mearga la un specialist, pentru ca “eu nu sunt nebun sa merg la psihiatru”. Traim in secolul 21, avem telefoane destepte, laptopuri, tablete si alte tehnologii inteligente, dar nu suntem suficient de inteligenti sa ridicam niste bariere impuse de o societate ignoranta, inapoiata... Vrem sa credem ca am progresat, dar sunt unele lucruri, domenii la care am ramas tot repetenti, asa cum se intampla in trecut. 

Nu stiu cand vom reusi sa luam nota de trecere macar la capitolul toleranta, dar inca mai sper intr-un miracol.