Cum sa iti feresti cauciucurile de uzura si deteriorare prematura

Uzura cauciucurilor de orice fel este un eveniment pe care nu avem cum sa-l evitam. Unele cauciucuri se pot uza sau deteriora pentru ca nu le schimbam la timp, altele pentru ca multe sosele nu sunt finisate corespunzator si au diverse asperitati, denivelari care distrug anvelopele. Pe de alta parte, se stie ca orice cauciucuri imbatranesc, materialul din care sunt facute se oxideaza si se descompune din cauza razelor ultraviolete.

La rulare, cauciucurile sunt protejate automat de uleiurile speciale care acopera suprafata, lumina ultravioleta si elasticitate pierduta fiind factori carora nu le este permis sa distruga rotile. Pentru a prelungi viata cauciucurilor e necesar ca, inainte de a le pune intr-un garaj, sa le spalati cu apa si sapun si sa le uscati bine. Locul de depozitate a acestor cauciucuri trebuie sa fie curatat, sa fie ventilat corespunzator, sa nu fie umed si sa nu permita patrunderea razelor solare. Ideea este ca aerul sa circule pe toate partile anvelopei pentru a nu permite acumularile de apa in interiorul sau. Ca sa stea si mai bine, fiecare dintre cauciucuri trebuie sa fie inchis intr-o punga opaca-pot fi luate de la magazinele care vand anvelope, iar in caz ca nu aveti la indemana asa ceva, si o folie de polietelena neagra e foarte buna. Umiditatea, oxigenul sau ozonul si evaporarea uleiurilor vor fi incetinite sau anulate prin simpla prezenta a acestei folii. Trebuie sa se evite, de asemenea, depozitarea lor pe podele sau asfalt negru, care absoarbe caldura, dar si contactul cu grasimi, uleiuri si fel de fel de substante care s-ar putea varsa pe cauciucuri. In privinta pozitiei de depozitare, ele trebuie sa stea la verticala, reducandu-se astfel presiunea si deformarea lor. In spatiile foarte inguste, stivuirea nu trebuie sa fie facuta excesiv, fiecare anvelopa sa stea intr-o pozitie fireasca din punctul de vedere al presiunii exercitate de celelate „surate”.

Un lucru esential pentru o viata mai lunga a anvelopelor este ca presiunea din ele sa fie constanta chiar si atunci cand sunt depozitate pe jante. Daca totusi nu aveti loc prin garaj sau boxa, producatorii permit depozitarea in magazii proprii pentru o suma de bani care poate varia intre 19 lei si 25 de lei pentru o jumatate de an, de fiecare anvelopa…