Cel mai vechi ceas mecanic inca functional. Cel mai vechi ceas mecanic din lume care inca mai functioneaza este de dimensiuni impresionante si se afla in Catedrala Salisbury din sudul Angliei. Comandat de un episcop englez pe la 1386, ceasul are un sistem de roti zimtate care sunt legate prin funii de clopotul catedralei. Mecanismul da ora exacta, ora de ora, si functioneaza impecabil, fara sa ramana in urma cu mult.
Cuvantul ceas vine de la glocke sau „bell”, in Germana, vechile ceasuri mergand cu clopote. Inainte de aceste tipuri de ceasuri, doar astronomii se foloseau de instrumentele de masurat trecerea timpului. Daca astronomii europeni au divizat ziua in 24 de ore, cei mai multi oameni au impartit ziua in 12 ore de zi si 12 de noapte. Adoptarea ceasului mecanic a marcat inceputul unei ere in care timpul si trecerea sa erau masurate cu o mai mare precizie. Mai e un ceas mecanic, foarte vechi, in Italia, Milano, de prin 1335, insa nu mai functioneaza.
Cele mai vechi masti din lume. Cele mai vechi masti din lume sunt din piatra si sunt vechi de 9.000 de ani, fiind din epoca neolitica. Ele se pot vedea la Ierusalim, la muzeu, sunt niste fete stilizate, cu gauri pe margini, care permiteau purtarea lor.
Cercetatorii nu si-au putut da seama daca mastile erau pentru purtat sau erau folosite in diverse ritualuri, insa designul lor semana izbitor cu oamenii de atunci. Ochii erau sculptati pentru a putea permite o vedere de ansamblu. Chiar si picturile de prin pesteri ilustrau oameni care purtau masti. Arheologii sunt de parere ca multe erau facute din materiale biodegradabile, pentru a se pierde definitiv.