La ce sa fiti atenti cand cumparati pilote pat?

Cand eram mici, pe timp de iarna, plapuma era sfanta. Desi era grea si foarte dificil de intretinut, caldura pe care ne-o asigura nu egala nicio alta patura. Din pricina alergiilor, spalarilor multiple pentru dezinfectare si calitatii destul de proaste a materialelor folosite au aparut pe piata variante mai ieftine si mai eficiente ale plapumei, respectiv pilote pat. Nu confundati plapuma cu pilota, pentru ca nu sunt unul si acelasi lucru.

Sunt din materiale diferite, au dimensiuni diferite, culorile si modul de fabricatie difera. In general, trebuie sa stiti ca pilotele sunt facute din fibre sintetice sau microfibre, puf de gasca ori chiar lana prelucrata. Fetele pilotelor trebuie sa fie realizate neaparat din bumbac, mai moale si mai usor de intretinut, microfibrele le fac sa fie usoare, ieftine si sigure din punct de vedere septic. Daca vreti sa aveti caldura suficienta in pat puteti cumpara pilote pat din puf de gasca, insa intretinerea lor e mai complicata decat in cazul celor din fibre sintetice, mai greu de aerisit. La achizitionarea de pilote pentru pat ar fi bine sa tineti cont si de greutate, care confera un anumit grad de confort si de caldura.

Ca sa va fie cat mai cald, pilota trebuie sa aiba 490 g/mp de umplutura, insa nu mai putin de 380 g/mp. Fiti atenti si la tipul de pilota pe care o cere fiecare anotimp. Ca sa nu dati bani si pe pilota de iarna, si pe pilota pentru anotimpul cald, e bine sa luati, ca la rotile de la masina, o pilota „allseason”, care e alcatuita din doua pilote, una subtire, una mai groasa. Iarna le puteti cupla pe amandoua foarte simplu si aveti pilota groasa. Foarte important e sa luati pilote pe dimensiunile patului si din materiale cat mai rezistente-pentru iarna merg cele din puf si lana, vara din sintetic. Atentie si la eticheta pilotei, care va spune la ce temperaturi o puteti spala, dar si fetele pilotelor, care trebuie sa fie casetate, deoarece la spalare nu exista riscul sa se stranga intr-un singur loc.