Cand este nevoie de certificat energetic si ce inseamna?

Cum se intampla mereu in Romania, orice actiune care devine obligatorie prin legiferare determina la inceput cateva momente de incertitudine. Asa s-a intamplat si cu certificatul energetic, obligatoriu din 2013, an in care pentru prima data oamenii aveau nevoie de un astfel de act atunci cand doreau sa instraineze o proprietate imobiliara sau sa inchirieze. Asadar, era nevoie de el doar daca se inchiriaza sau se instraineaza, nu tot timpul asa cum au inteles o buna parte dintre oameni.

Certificatul de performanta energetica este elaborat de auditorul energetic si reprezinta in mod obiectiv si standardizat cat de bine pastreaza caldura si cat de intretinute sunt anumite cladiri. Intr-un certificat energetic Bucuresti sunt specificate si caracteristicile instalatiilor de incalzire, apa calda, climatizare sau iluminat si ventilatie, toate aceste elemente impunand o notare in functie de sapte clase energetice. Cea mai buna este clasa A, unde consumul de energie este mic, cea mai slaba este clasa G, unde consumul de energie este crescut.

Certificatele de audit energetic au aparut in UE inca din 2006 cu gandul de a reduce consum de energie. Valabilitatea lor este de 10 ani de la momentul intocmirii si se pot realiza inainte de vanzare sau inchiriere pentru a se evita aglomeratia si alegatura in plus in momentul realizarii tranzactiei. In functie de certificatul energetic se stabileste si pretul unei locuinte, poate creste daca clasa energetica e mai buna sau poate scadea, cand clasa energetica e G-intretinerea unei locuinte in clasa A este mai usoara. Astfel se poate face o estimare clara a costurilor inainte de achizitie, iar facturile de gaz si energie electrica vor fi mai mici. Preturile pentru un certificat energetic variaza intre 140 ron pentru o garsoniera si 170 ron pentru un apartament cu patru camere. La casele mai mici de 100 m2 pretul poate ajunge si la 300 RON.