Moduri ciudate in care oamenii de stiinta utilizeaza lucrurile obisnuite

Gelatina. Stim deja ca gelatina este folosita in industria alimentara in cereale, in diverse dulciuri sau in iaurt. Singurul loc unde nu prea ai cum sa gasesti gelatina este in propriile haine. Dar timpul nu a intrat in sac. Multi se gandesc ca gelatina are o consistenta vascoasa, usor tremurata, dar gelatina nu e decat un praf, pudra facuta din piele maruntita, cartilaj si praf de oase si alte tipuri de produse animale. Aceste caracteristici o fac perfecta pentru a se obtine un material foarte rezistent din care sa fie facute haine.

Cercetatorii au reusit sa scoata fire din gelatina si sa le foloseasca in diverse tesaturi. Firele sunt tratate cu un spray special cu lanolina si formaldehida pentru ca mai apoi sa fie puse in diverse tipuri de haine mai subtiri. Folosirea gelatinei la producerea hainelor nu e asa de ciudata. Cu mai bine de un secol in urma, in industria textila se experimenta cu diverse fibre vegetale si produse pe baza de mancare pentru a se ajunge la anumite tipuri mai sofisticate de tesaturi, asta pana cand s-a impus industria bazata pe petrol si sintetice. Astazi, cand suntem inclinati sa ne orientam catre produsele bio si catre o viata lipsita de chimicale, oamenii de stiinta au inceput sa fie si mai preocupati de fibre naturale pe care sa le imbracam fara sa ne temem.

Acum pare iesit din comun, dar mai tarziu s-ar putea sa nu va ganditi deloc cand veti purta sosete pe baza de gel, dresuri sau camasi din lapte.