Lucrurie despre saracie

Functionarea creierului nu mai e la fel odata ce am intrat in saracie. Saracia duce la stres, stresul duce la sanatate precara daca nu se depasesc cauzele care au dus la aparitia lui. Insa saracia ar putea sa aiba un impact direct si asupra creierului, usor de masurat si dovedit. Fiind preocupati de problemele financiare putem sa fortam creierul sa functioneze ca si cum ar avea un IQ cu 13 puncte mai mic sau ca atunci cand n-ai dormit deloc noaptea. De aceea, oamenii care au probleme financiare uita de programari, nu mai ajung la intalniri ori iau decizii financiare gresite.

Saracia ii obliga pe oameni sa se gandeasca cum sa depaseasca un anumit moment, lasand undeva in spate planurile pe termen lung. Potrivit cercetatorilor fiecare persoana are functii cognitive care pot fi puse in slujba unei singure activitati pe moment. Stresul generat de problemele financiare ne poate lua chiar si aceasta cantitate de „juice” de care avem mare nevoie. In India, din cauza ploii, fermierii ajung sa epuizeze tot ce au recoltat rapid si sa treaca in cateva zile de la bogatie la saracie si asta in fiecare an. IQ-ul lor a scazut cu pana la 13 puncte cand a existat trecerea de la bogatie la saracie. Nici nu puteau sa faca diferenta intre diversele etape ale stresului pentru ca erau stresati si inainte si dupa ce recoltau.

Cu toate astea, era doar saracie inainte de recolta, asa ca saracia creeaza un altfel de stres care e mult mai greu de depasit. Saracia nu-i face pe oameni mai putin inteligenti. Insa cei saraci pot sa nu aiba aceleasi rezultate bune la sarcini de zi cu zi din cauza energiei cerebrale risipite pentru a face fata situatiei si a iesi din criza financiara de moment.