Ce s-a întâmplat cu albinele?

Îţi aminteşti, copil fiind cât de speriat erai de albine? Îmi aduc aminte  cum obişnuiam să mă joc, în grădiniţa plină cu flori a bunicii şi cum de fiecare dată când ieşeam şi inchideam portiţa aveam câte o înţepătură nouă. Ahhh, ce mă mai chinuiau. Nu le suportam şi  nu întelegeam de ce trebuie să impart cu ele florile, de ce veneau mereu la locul meu de joacă, acolo unde mă simţeam eu cel mai bine.Mi-am dat seama pe măsură ce am mai crescut că, pentru ele, grădiniţa mea cu flori, nu era un loc de joacă, ele nu se jucau acolo, făceau ceva foarte serios, ceva vital pentru noi oamenii, un proces numit polenizare. Cum plantele nu pot porni în căutarea unui partener, ele se bazează pe alte elemente pentru a-şi transporta polenul dintr-un loc în altul, de la o plantă la alta, mai exact.Albinele fac acest lucru pentru ele, ajutându-le să se reproducă.
Tu  nu ai observat ceva ciudat de câţiva ani încoace? Ai mai vazut vreo albină primăvara asta? Unde sunt albinuţele zumzăitoare, pe care le dădeam la o parte mereu să pot mirosi florile?
Am auzit cu toții despre mai multe specii de animale pe cale de dispariţie, chiar și în lumea modernă, unii oamenii au văzut cum generații întregi de animale au dispărut. Oare allbinele vor urma? Unii experţi cred că albinele ar putea fi pe cale de a muri,fapt tragic pentru noi, mai ales când cel puțin o treime din hrana noastră depinde de polenizarea plantelor cu flori. Einstein a spus candva: "Dacă albinele dispar, omenirea ar mai avea doar 4 ani de viață." Peste 3 milioane de colonii de albine au murit în SUA din 2006 până în prezent și peste o mie de milioane de albine au murit în această perioadă în lume. Oamenii de știință cred că principalul motiv ar putea fi pesticidele (au fost găsite mai multe tipuri de pesticide în probele luate de la albine, polen şi ceara). Un alt fenomen care a nedumerit oamenii de ştiinţa este faptul că multe dintre colonii sunt abandonate.Acesta a fost numit sindromul Mary Celeste. Unele studii, legate de efectul produs de turnurile de telecomunicații, indica faptul ca acestea produc dezorientarea  albinelor, lăsându-le în imposibilitatea de a reveni la stupul lor. Multe dintre companiile implicate în apicultură se confruntă cu probleme economice grave. Ceea ce ne face pe noi să întelegem gravitatea problemei.
Ar trebui să realizăm că acţiunile noastre pot avea de multe ori efecte devastatoare.Că neglijenţa noastra poate distruge mediul în care traim. Că suntem răspunzatori pentru faptele noastre şi trebuie să ne îndreptam până când nu îndreptam celelalte vietăţi către pierzanie.