Nastere naturala sau prin cezariana?



  • Riscurile implicate in cezariana si nasterea naturala
  • Costurile implicate in cezariana si nasterea naturala
Iata o intrebare la care tinerele viitoare mame incearca sa ii gaseasca raspunsul, intotdeauna: nastere naturala sau prin cezariana? Daca, in sprijinul aparent al celei de-a doua, vine frica de durerea care apare intr-o nastere naturala, putine sunt cele care stiu ceea ce implica, in mod normal, o cezariana.

Statisticile spun ca unul din patru copii este nascut prin cezariana. Insa care dintre aceste doua tipuri de nastere implica mai multe riscuri, pe langa cel al durerii, si spre care ar trebui sa se indrepte viitoarele mame?

Riscurile implicate in cezariana si nasterea naturala

Cezariana poate reduce riscurile de a:
  • resimti o durere acuta a perineului, in timpul nasterii si urmatoarele trei zile dupa aceasta
  • dezvolta rani ale vaginului
  • de a avea o sangerare serioasa, imediat dupa nastere
  • de a intra in stare de soc, din cauza pierderii de sange.
In acelasi timp, riscurile cezarienei sunt:
  • o spitalizare mai lunga
  • atac de cord
  • sangerare intensa
S-a ridicat intrebarea daca nasterea naturala produce alte efecte psihologice decat cezariana. Studiile au indicat ca, in cazul celei din urma, nu exista riscul de a dezvolta depresia post-partum. Pe de alta parte, insa, femeile care experimentau o nastere naturala, simteau o crestere semnificativa a stimei de sine, comparativ cu cele care treceau printr-o cezariana, inainte de aceasta fiind, totusi, inspaimantate de durerile pe care ar fi trebuit sa le suporte.

Studiile clinice si cercatarile realizate pe baza datelor statistice raportate de maternitati au ajuns la concluzia ca, per total, cezariana nu este mai riscanta decat nasterea naturala, in ciuda faptului ca riscurile sunt diferite. Riscurile implicate de cea dintai sunt cele care apar in cazul oricarei interventii chirurgicale majore, in acest caz fiind nevoie de perioade mai lungi de convalescenta, care se pot suprapune si chiar impiedica hranirea la san a bebelusului, din perioada imediat urmatoare. In acelasi timp, femeile care nasc pe cale naturala risca sa aiba rani interne.

In ambele cazuri, riscurile unei nasteri sunt foarte mici, daca atat mama, cat si fatul, sunt sanatosi. Conform studiilor, in cazul copiilor nascuti prin cezariana, exista o rata de 2 ori mai mare a celor care au avut nevoie de ingrijire neo-natala intensiva – insa este probabil ca asta sa se intample mai degraba din cauza motivului pentru care s-a optat pentru aceasta operatie, decat din cauza operatiei in sine.

Costurile implicate in cezariana si nasterea naturala

Tot studiile sunt cele care spun ca o cezariana este mai scumpa decat o nastere naturala doar pe termen scurt, deoarece necesita costuri pentru interventie si zilele de spitalizare care urmeaza.

Pe termen lung, insa, nasterea naturala este cea mai scumpa, deoarece ea necesita o asteptare indelunga, care poate interveni peste planurile materiale ale familiei. De asemeni, si in acest caz, chiar daca zilele de convalescenta nu mai sunt petrecute in spital, ele se manifesta acasa, mama avand nevoie de ingrijiri suplimentare pana cand isi va reveni.

In concluzie, la problema cezarienei versus nasterea naturala, raspunsul il poate da doar mama in cauza, deoarece ambele metode de nastere sunt la fel de sigure, insa diferentele dintre ele fiind definitorii intr-un mod individual, pentru fiecare familie si persoana in parte.