Cate stii despre piramidele egiptene?

Impunatoarele Piramide Egiptene sunt un loc preferat de turisti avand in vedere importanta monumentala a acestora. Piramidele fac parte din Cele 7 Minuni ale Lumii Antice si constituie embleme ale arhitecturii egiptene din acea perioada. Acestea au fost construite in anul 2550 i.Hr. in podisul Gizeh si pastreaza inca taine si enigme. Cea mai mare piramida este Piramida lui Keops, aceasta find construita din aproximativ 2.300.000 de blocuri de calcar(fiecare bloc cantarind 2,5 tone). Razele soarelui luminau fatadele piramidei acoperite cu granit si astfel acestea straluceau si puteau fi vazute de la mare departare. Astfel negustorii si oamenii care nu erau din partea locului puteau zari piramida si se ghidau dupa aceasta, insa dupa conceptia veche a egiptenilor piramidele indicau si drumul catre soare. Colturile piramidelor sunt orientate catre punctele cardinale.

Piramida lui Keops a detinut recordul pentru cea mai inalta constructie din lume pana la sfarsitul secolului al XIX-le cand a fost intrecuta de catre Turnul Eiffel. In decursul istoriei au existat mai multe controverse asupra functionalitatii ei: locas de cult, observator astronomic, obiectiv construit si utilizat de fiinte extraterestre, insa studiile cercetatorilor contemporani arata ca acestea au fost construite pentru a servi drept morminte faraonilor(un loc unde acestia aveau sa isi inceapa calatoria catre viata de apoi). Conform credintei egiptenilor, faraonul era intruparea divinitatii pe pamant (fiul regelui Soare), care dupa moarte se intorcea la ceilalti zei. Conditia pentru reuniunea dintre zeitati era ca trupul sa fie imbalsamat si pus intr-un sarcofag de piatra. Piramida lui Keops a fost construita in 20 de ani, insa inca 10 ani au fost necesari pentru a construi drumul folosit pentru transportul blocurilor de calcar din cariera de piatra (acestea fiind situate pe malul estic al Nilului). Pentru construirea unei asemenea piramide lucrau simultan sute de mii de oameni. Aceasta s-a conservat foarte bine pana in zilele noastre, doar deteriorarile varfului au dus la scaderea in inaltime cu 9 metri. In structura piramidei lui Keops intra 3 camere mortuare pozitionate vertical. Cercetatorii au incercat pe parcursul timpului sa gaseasca sarcofagul lui Keops care a fost localizat mai tarziu in centrul piramidei. Alte doua piramide egiptene sunt cele ale faraonilor Kefren si Menkaure (Mikerinos) care au o structura asemanatoare cu cea a piramidei lui Keops. In vremea faraonilor acestea reprezentau doar alte doua piramide din complexul funerar. Piramida lui Kefren este cea de-a doua piramida ca marime si a fost construita in secolul al XXVI-lea i.Hr., este situata in Apropierea Marelui Sfinx si a piramidelor lui Keops si a lui Menkaure, din Gizeh. Piramida lui Menkaure a fost ultima dintre cele trei fiind si mai joasa decat celelalte doua si este pozitionata la sud de ele. Dimensiunile initiale ale piramidei au fost marite cand Menkaure a devenit faraon. Un fapt interesant este acela ca, in apropierea piramidelor au fost gasite sapte gropi, in care se aflau barci. Prima a fost descoperita in anul 1954, de catre un architect egiptean si s-a descoperit ca acestea au fost veritabile la un moment dat in trecut. Barcile erau construite din lemn de cedru si nu prezentau cuie. Regii dinastiilor ce au urmat au pastrat obiceiul construirii piramidelor, obicei care a fost preluat si in Sudanul Antic. Comparativ cu piramidele faronului din dinastia a V-a, piramidele antecedente au avut o marime mult mai mare. Acest fapt se datoreaza modului de construire mult mai neglijent (blocurile de piatra nu era finisate indeajuns), astfel piramidele semanau mai mult cu o gramada de pietre decat cu monumente arhitecturale. Piramidele au fost de-a lungul timpului profanate deoarece regii ingropau odata cu ei o adevarat comoara.

Acestia aveau credinta in viata de apoi si in camera mortuar se puneau chiar si bani, aur si alte lucruri de valoare. Bineinteles ca piramidelel au avut un sistem de capcane incorporate iar cei care au patruns inauntrul lor au murit din cauza lor, dar si din cauza virusurilor si bacteriilor care s-au format. Piramidele sunt deschise publicului larg insa nu se poate intra in ele din cauza pericolelor. Sfinxul este o statuie de dimensiuni colosale aflata tot in Giza si reprezinta un leu avand cap de rege sau zeu. Nu exista inscriptii care sa ateste anul in care a fost construit acest monument. Ipotezele sunt ca a fost construit de catre faraonul Khafra deoarece statuia seaman izbitor cu acesta, sau ca o civilizatie mai veche si mai evoluata. Ultima teorie privind construirea Sfinxului a fost aceea ca faraonul Khaf-Ra l-a asamblat pentru apararea piramidelor. Capul Sfinxului masoara 4 metri inaltime si 6 lungime. Statuii ii lipsesc nasul si barba, cea din urma find expusa la Muzeul Britanic. Sfinxul, la fel ca si piramidele este un simbol al Egiptului si reprezinta de asemenea o atractie turistica pentru oamenii de pe intreg globul. Acestea atrag anual mii de vizitatori si aduc un plus economiei egiptene.