Otravurile lui Mithradates

La varsta copilariei, viitorul suveran Mithradates al VI-lea Ocupator al Pontului, si-a pierdut tatal rapus de un asasin. La unsprezece ani este numit rege sub tutela. In jurul sau intrigile si conspiratiile nu inceteaza nici o clipa, implicand-o si pe marna lui, in calitate de tutore prin testament. Timp de opt ani, viata tanarului rege se afla in continua primejdie. Se spune ca, pentru a se sustrage pumnalelor protectorilor sai legali, el ar fi ales voluntar o viata ratacitoare si, schimband noapte de noapte locul de odihna, un refugiat in propria tara, el ar fi dus timp de sapte ani o existenta de vanator lipsit de patrie". (Theodor Mommsen, vol II).
Asadar, pana in 112 inaintea erei noastre, cand dobandeste puterea, Mithradates traieste in ura, nesiguranta si suspiciune. De statura herculeana, dinamic, educat, dar cu insusirile stapanului oriental pentru care supusul este ca un caine credincios, crud, perfid si lipsit de scrupule, va fi un adversar redutabil al Romei in asa numitele razboaie mitradatice.

A trait in mijlocul tradarilor aliniindu-se cu tradatori si tradandu-i, la randul sau, dupa juraminte infricosatoare, sau pedepsindu-i cu ferocitate. Poate ca este edificator, pentru firea sa, faptul ca si-a inceput domnia prin condamnarea la moarte sau intemnitare vesnica, a mamei, a fratelui sau, a surorii cu care se casatorise, apoi a continuat in timp, cu trei dintre fiii sai si cu tot atatea fiice, iar inainte de a muri asediat de fiul sau Phanakes, a ordonat ca sotiile sale, concubina si fiicele sale sa moara band otrava, oferindu-i favoritei sale privilegiul de a-si alege singura modalitatea de a muri, ca sa-i lipseasca pe invingatori de trofeele victoriei.
Sentimentul ca viata ii este primejduita nu l-a parasit niciodata pe Mithradates, de aceea a incercat sa se apere cat mai bine: de la calitatea garzii personale pana la imunizarea corpului impotriva otravurilor: studoul experimental al otravurilor si al antidoturilor a constituit unul dintre compartimentele importante ale afacerilor guvernamentale si a incercat sa isi obisnuiasca corpul cu unele dintre otravuri. In momentul in care a vrut sa se sinucida band otrava trupul sau obisnuit prin tratament a refuzat sa cedeze, iar regele a apelat la serviciile unui secund - mercenarul celt Betuitus, pentru a primi lovitura de gratie. Pornind de la aceasta realitate a aparut verbul a mitridatiza cu sensul a se obisnui sa consume anumite otravuri, obtinand imunitate fata de ele.

Expresia "otravurile lui Mithradates" se foloseste in relatie cu orice fel de rau, care, printr-un procedeu anume isi pierde efectul fatal, devenind suportabil, la modul cel mai surprinzator.