Gradinile verticale

Spatiul foarte limitat disponibil atat in apartamentele de bloc cat si in curtile nou amenajate a dus la aparitia unui nou concept in ceea ce priveste amenjarea gradinilor sau chiar a balcoanelor de la blocuri. Este vorba despre gradinile verticale, care se pot amenaja atat de garduri – mai ales pe cele din beton sau zidarie (dar si pe cele metalice care pot fi astfel foarte frumos „imbracate”), cat si pe peretii casei, sau – in cazul locuintelor la bloc, pe peretii balconului.

Pentru amenajarea acestui tip de gradini se poate opta pentru o serie de plante agatatoare, dar si pentru flori de gradina dintre cele mai variate. Cat despre cei care opteaza pentru astfel de gradini pentru partea practica, nu putem uita de cei care planteaza in jardiniere suprapuse chiar plante aromatice, pentru condimentarea mancarurilor (de la patrunjel pana la rozmarin, busuioc, sau chiar ruccola).
Desi folosite initial pentru spatiile exterioare, gradinile verticale au inceput sa devina de curand si o componenta importanta in designul interior, mai ales pentru spatii inovatoare sau pentru zone de birouri sau restaurante. Astfel de gradini verticale sunt in primul rand un punct de  atractie deosebit, dar au si beneficii la nivelul sanatatii, reusind sa purifice aerul din incaperile in care sunt amenajate.
Dintre plantele si florile de gradina care se preteaza cel mai bine la amenajarea unei gradini verticale trebuie enumerate Dracaena, Aglaonema, Feriga (Nephrolepsis), Planta Paianjen (Chlorophytum), Spathiphyllum (o planta exotica de interior cu un aspect foarte frumos si extrem de utila pentru purificarea aerului), dar si plante perene precum Dianthus Barbatus, Phlox sau Aubrieta, toate disponibile la officeflowers.ro.

Acest tip de plante fac gradinile verticale sa arate mereu frumoase, infloresc in fiecare an si arata mereu frumos. Trandafirii cataratori raman si ei inca in topul preferintelor celor care opteaza pentru gradini verticale, mai ales exterioare. Acelasi efect impresionant il are si fuchsia curgatoare, o planta foarte potrivita pentru gradini verticale, pentru ca se intinde si umple foarte bine spatiile.