Job din trecut

Scrib egiptean. A fi scrib cam are o reputatie proasta, insa de obicei se face referire la scribii medievali si la calugari care isi umpleau timpul cu copiatul de texte si pusul lor in niste forme cel putin ciudate. Insa cand scrisul a fost inventat pentru prima data, abilitatea de a-l practica era foarte respectata. Atributiile unui scrib erau ascoiate cu cele ale zeului Toth, care tinea evidenta verdictelor fiecarei persoane care infrunta moartea.

Drumul pana la a deveni scrib era lung, insa cand ajungeai scrib egiptean aveai o influenta uriasa. Instrumentele scribului nu erau asociate doar cu clerul, dar si Tutankamon a fost ingropat cu propriile instrumente de scris pentru a le folosi in viata de apoi. Pentru ca nu toata lumea stia sa scrie si sa citeasca, scribii faceau parte din viata comuna egipteana si aveau acces la foarte multa informatie. Scribii profesionali nu numai ca puteau copia texte biblice, dar scriau tot ce tine de corespondenta si scrisori importante, acte importante, etc. Scribii egipteni stiau tot timpul ce se intampla peste tot gratie influentei lor uriase si informatiilor care le treceau prin mana. Odata cu inventarea scrisului pe la 3.000 i.d.Hr., a fi scrib mergea mana in mana cu a accede la un rang superior in societate. Exista o ierarhie a scribilor, cei mai tineri copiau propozitii si cuvinte, iar cei mai experimentati scriau cu hieroglife si mai putin cu litere normale folosite in scrierile tip business.

Cei care erau cu adevarat buni in ceea ce faceau puteau sa acceada la pozitii foarte inalte in guvernare. Scribul putea chiar sa organizeze afacerile militare si civile. Proiectele constructiilor masive egipte, templele, statuile, fortele militare, toate erau organizate de catre scribi. Exista chiar o statuie inconica a unui scrib pusa la loc de cinste in Muzeul francez Louvre.