Francezii au reusit imposibilul: au obtinut spermatozoizi in vitro

Stim cu totii ca tehnica in vitro e deja foarte populara in toata lumea. Doamnele care nu pot ramane insarcinate pe cale naturala, in urma sexului neprotejat, accepta sa li se preleveze ovule, iar impreuna cu celulele sexuale masculine, se creeaza o noua viata sub microscop, celula-ou rezultata fiind implantata in uterul viitoarei mamici. Infertilitatea masculina se afla in topul cauzelor pentru care femeile nu pot ramane insarcinate, si asta pentru ca spermatozoizii mai lenesi nu au cum sa ajunga sa fecundeze ovulul in timp util.

Francezii au pus capat acestei situatii si au putut obtine spermatozoizi umani in vitro, viabili si cu o motilitate mai mare decat cea a spermatozoizilor barbatilor infertili, baza de reproducere fiind celulele testiculare imature. Celulele au fost prelevate de la pacienti de sex masculin si au fost mentinute „vii” prin tehnici speciale, urmand a fi tranformate in spermatozoizi activi. Studiul nu e singular, mai de mult existand o incercare de a obtine spermatozoizi, dar testele au fost facute doar pe soareci de laborator, asa ca premiera medicala este exceptionala.

Cei care nu au suficient de multi spermatozoizi pentru a permite fecundarea ovulului dupa ajungerea lor in sistemul reproducator feminin vor putea fi ajutati sa isi duca la bun sfarsit misiunea de perpetuare a speciei pe cale naturala prin popularea si inmultirea rapida a spermatozoizilor din sistemul lor reproducator. Sunt insa si anumite probleme care pot aparea in acest proces de selectie a celulelor ce vor da naste spermatozoizilor. Una dintre ele este lipsa spermatozoizilor in lichidul seminal din sistemul reproducator al barbatului, ceea ce ar putea sa fie catastrofala pentru obtinerea de celulele reproducatoare masculine in vitro.

Aceasta procedura rezolva foarte simplu si o problema de etica, in sensul ca decat o clonare reproductiva care incalca mai multe norme de etica, mai bine o fabricare de spermatozoizi in vitro. Din 2017 vor incepe si studiile clinice, iar compania din spatele acestei proceduri revolutionare va comercializa procedura.