Printingul all in one

Sistemele de printat all in one cunsocute si ca multifunctionale sunt aparatele care au integrate mai multe device-uri intr-unul singur, astfel acestea sunt si imprimanta, si fax, si scanner si copiator. Multifunctionalele se diferentiaza in functie de urmatoare criterii:

Tipul de toner pe care il folosesc:

Exista multe tipuri de cerneluri cu care sisteme de printat lucreaza, insa cele mai raspandite in zona office sunt cele laser si cele inkjet. Multifunctionalele laser au ca avantaj faptul ca printeaza mai repede, tonerul dureaza mai mult si cerneala se usuca mai repede si este mai ieftin. Avantajele celor inkjet sunt dimensiunile mai mici si calitatea crescuta in printarea imaginilor si pretul mai mic decat o multifunctionala laser.

Marimea aparatului

Dimensiunea acestor aparate are un aspect important. In functie de necesitatea acestora intr-un spatiu de lucru, acestea pot fi mai mici sau mari. Cele de dimensiuni mari au :

Avantaje:

- printeaza mai multe foi pe minut
- folosesc mai putin toner
- in functie de calitatea acestora, sistemul de operare poate fi mai performant, unele dintre ele ajungand sa foloseasca software-uri echivalente cu Linux
- durata de viata este crescuta

Dezavantaje:

- ocupa mult spatiu

Multifunctionalele mici au ca avantaje:

- spatiul pe care il ocupa este unul restrans
- au un pret accesibil

Dezavantajele acestora sunt viteza cu care printeaza si faptul ca nu pot fi la fel de performante ca cele mari.

Multifunctionalele laser sunt printre cele mai raspandite aparate de acest tip, dat fiind pretul si fiabiliatea de care acestea dispun. Ele au ca scop printarea cu o viteza crescuta, lucru pe care cartusele laser il ofera datorita substantelor din care este conceput. Cartusele laser sunt realizate din polimeri plastici si substante chimice, lucru care ajuta la uscarea lor intr-o maniera foarte rapida.

Astfel, pentru munca de birou multifunctionalele laser sunt recomandate. Fiecare multifunctionala foloseste un cartus special dedicat modelului acesteia. Exista de altfel aparate care suporta utilizarea cartuselor cu caracter reincarcabil sau cele care se inclocuiesc. In functie de acest detaliu, cele care pot folosi cartuse reincarcabile sunt mai scumpe, deoarece cartusele sunt achiztionate iar apoi se plateste doar continutul acestuia, ceea ce duce in timp la costuri mai mici. Cu toate acestea, o achizitie de acest tip este vitala doar in cazurile unor utilizari foarte frecvente ale aparatului.

Multifunctionalele laser pot fi achizitionate atat din magazinele cu specific IT cat si de pe internet.