Interpretarea viselor

Dintodeauna visele au suscitat interesul şi imaginatia omului prin dinamica derulării lor inăuntru nostru, cit si prin aura strălucitoare a mesajelor, transmise imagistic, dintr-o lume total diferita de lumea noastra, care, paradoxal, nu ne este deloc străina (pare un déjà vu familiar! ). In lumea aceasta a viselor, pe care omul a atribit-o fie zeilor, fie divinitătii, in lipsa unei explicaţii pertinente, nu exista gravitatie, nu exista lucruri imposibil de realizat si nu exista nicio bariera inaintea indeplinirii gindurilor, dorintelor ori sperantelor noastre cele mai intime şi nesabuite, adesea, prin simpla noastra vointa.

Visele, ne spun oamenii de stiinta, vin din două parti: o parte din subconstient ( din partea cea mai intunecata a constiintei noastre, acolo unde se acumuleaza trairile fiintei umane de miliarde de ani), alta parte din constient ( instanta morala a omului preocupata doar de asigurarea unui echilibru precar necesar pentru compensarea frustarilor). Primele au un caracter ascuns si imprevizibil, insinuindu-se perfid in prezentul imediat dintr-un trecut prapastios, ambiguu, celelalte sunt explicite si previzibile, intrucit ni le facem singuri. Majoritatea viselor, indiferent de unde vin, sunt ancorate in existenta de zi cu zi a omului, decurgind din experienta acestuia, la care ele (visele) adauga doar acel material bibliografic, (vechi şi de demult!) cu privire la urcusurile si coborisurile fiintei umane pe drumul intortochiat al vietii, propunind si solutia adecvata (ceea ce s-a intimplat o data se va mai intimpla, ciclic, mereu!). Asa s-a ajuns la un mod judicios de interpretare a mesajelor transmise de vise si la utilizarea lor in prevenirea sau diminuarea efectelor aparute in calea omului de-a lungul vietii. Fiecare vis ascunde o semnificatie grosiera, adesea codificata, intr-o logică diferita de-a noastra, insa vizeaza un lucru, un obiect, o stare in faza de a se produce in viitor, anticipind-o prin ceea ce noi numim premonitie şi depasind-o prin cunoasterea semnificatiei.

Mesajul din inconstient circula deghizat, imbracind forme dintre cele mai curioase, incercind să pacaleasca „ochiul ager” al constientului, in favoarea caruia desfasoara, de fapt, tot acest demers. Intre timp, omul a descifrat semnificatia acestor mesaje, catalogindu-le si aplicindu-le, după caz. Unii, mai neincrezatori, le ignora cu bună stiinta, explicindu-le intr-un fel mai mult sau mai putin filozofic, altii dimpotrivă, le iau „ de bune”, creditind subconstientul cu incredere si cu bune intentii. Mereu au existat oameni care si-au ghidat existenta dupa vise, împartasind si altora experientele lor fie prin viu grai, fie prin scris, ajungindu-se în zilele noastre la o adevărata stiinta de interpretare a viselor.