Noul cod rutier - o controversa

Odata cu introducerea unor noi categorii in codul rutier din Romania, tinerii care au implinit varsta de 16 ani pot beneficia acum de permise de conducere valabile pe intreg teritoriul tarii. Asadar, posesorii de permise cu categoriile AM, A1 si B1, eliberate de drpciv (Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor), pot conduce acum pe sosele din Romania si din afara ei, dupa absolvirea examenului auto. Intitiativa a fost adoptata de Parlamentul European si a intrat in vigoare la inceputul anului 2013 si in Romania.

Cu toate ca aceasta prevede destul de clar ca varsta minima de obtinere a unui permis de conducere sa fie de 16 ani, multi nu cred ca initiativa este una tocmai potrivita. Soferii care au dobandit permisul de conducere pentru una din categoriile anterioare sunt ingrijorati acum de faptul ca tinerii i-ar putea pune in pericol pe ceilalti participanti la trafic. In plus, exista si o multime de comentarii negative pe forumurile din domeniu, la adresa tinerilor, cu privire la lipsa de responsabilitate a acestora si a lipsei de experienta pe drumurile publice romane.

Nici parintii nu sunt incantati de aceasta intiativa, multi dintre ei sustinand ca soselele din Romania sunt destul de periculoase si fara acesti tineri. Chiar daca nu vor avea dreptul sa conduca un autoturism, regulile sunt aceleasi iar gradul sporit de impresionare reciproca este mai periculos ca oricand. In consecinta, multi dintre parinti considera ca varsta minima de 16 ani nu este una optima pentru a obtine un permis de conducere in Romania. O singura miscare gresita si totul s-ar putea transforma intr-o adevarata catastrofa.

Cu toate acestea, legea va ramane aceeasi pana la noi modificari iar posesorii de permise de conducere din obtinute pentru categoriile anterioare acestui definitivat, vor trebui sa invete sa se fereasca de lipsa de experienta a viitorilor soferi si sa fie mult mai vigilenti cand vor iesi in trafic.