Fenomenul jocurilor online

Numarul de utilizatori de internet a crescut vertiginos in ultimii ani, atat la nivel global cat si in tara noastra, in particular. Odata cu numarul utilizatorilor de internet a crescut si numarul romanilor care acceseaza site-uri cu jocuri online in fiecare zi. Mai ales ca procentul de utilizatori de jocuri online creste direct proportional cu numarul de utilizatori de internet, putini fiind astazi cei care nu au intrat macar o data in viata pe un site cu jocuri online sau care nu au acceptat macar o invitatie din partea prietenilor la jocuri online pe retele de socializare, de pilda.

Fie ca vorbim despre femei, despre barbati sau despre copii, in orice colt al lumii oamenii au simtit din plin placerea jocului, si isi petrec intervale variate de timp in fata calculatorului, jucand jocuri de strategie, jocuri de actiune, board games sau jocuri trivia. Foarte populare sunt si jocurile cu mai multe nivele sau cele in care utilizatorii au preocupari legate de agricultura sau de conducerea unui restaurant sau chiar a unui mic “univers” creat si particularizat dupa propriile dorinte.

Intrebarea care s-a pus de cele mai multe ori si aspectul care ingrijoreaza considerabil este daca jocurile online au vreun efect negativ asupra starii de sanatate per ansamblu a indivizilor care le folosesc. Nu numai ca in mare parte s-a demonstrat ca atunci cand sunt “consumate” cu masura jocurile online nici nu dau dependenta si nici nu au afecte negative serioase, nici pe termen lung si nici pe termen scurt, dar studii recente au scos in evidenta si efectele pozitive ale jocurilor. Merita amintite in acest context dezvoltarea unei memorii mult mai bune si a abilitatilor cognitive, cu ajutorul jocurilor logice, a jocurilor tip puzzle, trivia sau a jocurilor de strategie. Jocul este foarte util si pentru adulti care au tendinta sa foloseasca anumite parti ale creierului mai mult decat altele, iar prin joc stimuleaza activitatea intregului creier.