Alegerea incaltamintii copiilor mici nu este atat de dificila cum pare

Cand ai un copil mic trebuie sa ai grija sa il imbraci adecvat in functie de varsta, buget, de conformatia corpului si de moda bebelusilor. Cel mai greu pare a fi alegerea unei incaltaminti confortabile si care sa nu ii faca rau copilului. In primii ani, la nivelul scheletului labelor piciorului exista grasime care, cu timpul, dispare pe masura ce exista miscare si uzura a articulatiilor. Cu disparitia grasimii apar si bataturile, monturile pentru simplul motiv ca oasele incep sa se miste prin piele.

Atunci cand alegem incaltamintea pentru copii cu un piciorul flexibil trebuie sa tinem cont de faptul ca acestia trebuie mai intai sa invete sa mearga si apoi sa li se cumpere pantofiori. Desi la 11-15 luni se pot cumpara pantofiori, este recomandat sa nu fie bagate picioarele in incaltaminte si asta pentru ca piciorul gol si mersul liber este cea mai buna terapie pentru un sistem osos format armonios si sanatos. Muschii si articulatiile picioruselor se vor corect daca bebelusul este lasat sa mearga descult prin casa, pe suprafete care au si denivelari numai bune pentru punerea la incercare a echilibrului si sistemului osos in formare.

Specialistii sunt si mai fermi in impunerea acestei interdictii cu atat mai mult cu cat studiile facute pe bastinasi au demonstrat cat de rau poate face incaltamintea de copii picioruselor acestora. De exemplu, comparand conformatia labei piciorului bastinasului cu cea a omului modern s-a constatat ca degetul mare al acestuia era drept, in timp ce degetul mare al omului modern era usor indreptat spre al doilea deget, de unde si montul. Pantofii raspunzatori de aceste monturi sunt cei ascutiti spre varf, care impiedica piciorul sa stea intr-o pozitie fireasca. Nu e neaparat rau sa incalti copilul, insa trebuie sa o faci doar atunci cand e nevoie, nu tot timpul. Si sosetele pot afecta dezvoltarea articulatiilor si muschilor de la laba piciorusului pentru ca micutul nu se poate misca natural, fiind limitat in miscari de formatul ciorapului. Asadar, cand alegeti pantofiorii pentru copii trebuie sa fie cat mai lejeri, sa aiba cat mai mult spatiu pentru a se misca degetele si calcaiul. Marimea e iar importanta si trebuie aleasa mai mare cam cu un deget decat lungimea piciorului micutului. Ca sa nu faca monturi, pantoful trebuie sa fie mai putin orientat spre interior, curbura sa fie cat mai fina, usoara. Materialele din care trebuie sa fie trebuie sa fie naturale, subtirele cat sa simta si ce e sub picior, parchet, gresie, si sa fie din materiale care permit piciorului sa respire. De evitat sunt pantofiorii clasici, rigizi, cu talpa tare.

Semnul ca un pantof nu-i mai vine copilului este cand incearca sa-i scoata pentru ca-l incomodeaza. Pentru ca nu stii cat de repede creste piciorul copilului si nu poti vedea clar, ca la hainute, e recomandat sa ii schimbi imediat ce micutul da semne de disconfort. De preferat sa cumparati pantofii de la magazine specializate in comercializarea de hainute si incaltaminte pentru copii si nu de la taraba din piata, unde, e adevarat, e mai ieftin. Per ansamblu, luati micutului incaltaminte cat mai apropiata de mersul descult, fata faimosul talonet, flexibili si numai din materiale naturale.