Cand suntem suparati tare plangem involuntar. Bebelusii plang cand trebuie schimbati sau vor mancarica. Plangem cand am picat un examen, cand ne-a lasat iubitul, cand am ratat un examen. Plangem cand suntem frustrati, cand ne-au murit persoanele dragi. Insa plangem si atunci cand ne naste nevasta, plangem cand terminam facultatea ca sefi de promotie, plangem cand iubitul ne face un cadou exceptional si ne duce in Hawaii pentru ca ii vom darui un copil.
Lacrimile de fericire sunt o anomalie pe care cercetatorii au reusit sa o descifreze. Normal ar fi sa plangem cand ni se intampla ceva negativ in viata noastra, cand emotiile negative pun stapanire pe noi. De vina sunt emotiile intense, reprimate, care nu sunt lasate sa se manifeste plenar. Tensiunea e asa de mare in interiorul nostru incat organismul cauta o cale sa „dezarmoseze” bomba emotionala. Si raspunsul organismului e oarecum ciudat: asociaza o reactie negativa unui eveniment deosebit de important, care ne aduce zambetul pe buze si nu tristetea. Controlul si exprimarea emotiilor nu sunt intotdeauna gestionate corect de indivizi, de unde si incidenta tot mai mare a problemelor de sanatate mentala. Frustrarea e atat de puternica, tensiunea interioara e intr-atat de mare, incat creierul nu mai stie cum sa reactioneze si se „scurtcircuiteaza”. E la fel ca in cazul in care torni apa intr-un pahar in care e o biluta din plastic: cu cat torni mai multa apa, cu atat biluta se ridica spre marginea superioara a paharului; cand apa din pahar depaseste volumul sau, biluta iese din pahar impreuna cu o cantitate de apa. Pentru a demonstra rostul si modul de actiune al lacrimilor de bucurie, cercetatorii le-au expus unor oameni niste scenarii foarte emotionante. Ce au descoperit i-a uimit: grupul care exprima reactii negative cand era vorba de lucruri placute, pozitive putea sa controleze mai greu emotiile pe termen scurt. Dincolo de acest studiu, se stie ca multe sentimente negative pot duce, ciudat sau nu, la reactii pozitive.
Un exemplu: esti nervos inainte sa intri la un interviu pentru un job bine platit si in sala in care astepti mai sunt trei candidati. Deodata, incepi sa razi nervos cu ei, sa faci haz de necaz desi starea ta generala e una foarte proasta, esti foarte iritat. Studiile in acest domeniu, al lacrimilor de fericire nu fac decat sa clarifice modul in care oamenii relationeaza intre ei si cum poate afecta acest semnal negativ al corpului sanatatea psihica a oamenilor de rand.