Te-ai ratacit? Jacheta cu GPS iti arata drumul spre casa

Experienta unui oras mare din Romania sau din strainatate poate fi terifianta pentru cineva care vine dintr-un oras mai mic. Nu cunosti locurile, nu ai dupa ce sa te orientezi, esti nevoit sa intrebi mereu oamenii de pe strada pe unde sa ajungi la cladirea X. O solutie e telefonul mobil de ultima generatie sau tableta, care au GPS, insa bateria te poate lasa cand ti-e mai mare dragul, iar semnalul nu e asa de bun tot timpul.

O companie care produce fel de fel de gadgeturi „wearable” s-a gandit ca ar fi cazul sa le vina in ajutor celor care se orienteaza mai greu in spatiu, inventand o jacheta cu GPS numita Satnav, ideala pentru orientarea prin orasele mari pe care nu le cunoasteti, pentru studenti mai ales. Ideea producatorilor a fost in prima faza ca gadgetul sa fie creat pentru turisti, care se aventureaza mai mult decat oamenii obisnuiti prin orase necunoscute si risca sa se rataceasca, insa ideea ar putea fi buna si pentru alte categorii de oameni. Niste circuite LED din manici primesc via wireless informatii despre destinatia finala de la o aplicatie speciala pentru iPhone. In momentul in care a inceput deplasarea din punctul A in punctul B presetat, ledurile de pe maneci emit semnale luminoase de avertizare daca ruta nu este respectata si trebuie sa se adopte alta, cea buna, desigur. Cele cinci leduri de pe fiecare maneca se aprind toate la inceput, si tot mai putine cand individul trebuie sa coteasca. Cand se ajunge in zone unde trebuie schimbata directia de mers, purtatorul jachetei e anuntat prin vibratii la umeri, gratie unor senzori speciali, el mergand spre dreapta sau spre stanga in functie de cum ii dicteaza… umarul.

In Paris si New York deja putem vedea pe strada oameni care testeaza jacheta, avantajul urias al sau fiind ca te poti bucura de toate frumusetile din orasele simbol europene si americane fara sa tot stai cu ochi-n harta sau in GPS si sa te uiti pe unde poti sa ajungi mai repede la muzeul preferat sau la galeriile de arta.