Este bine sa ne legam intotdeauna de lucrurile pe care le cunoastem deja, pentru a avea un punct de pornire, un start. Ceea ce stim, in mod cert, este ca soarele, este cel mai mare furnizor de energie pentru pamant si totodata o resursa inepuizabila. Stiind asta, cum putem folosi aceasta forma de energie in folosul nostru? O putem face prin intermediul panourilor fotovoltaice, care au capacitatea de a transforma lumina in energie electrica.
In acest mod suntem prietenosi cu mediul inconjurator, pentru ca este o forma de energie ce nu afecteaza in niciun fel mediul, si suntem prietenosi si cu bugetul nostru, pe termen lung.
Incepand cu anul 2000 s-a observant o crestere in ceea ce priveste utilizarea panourilor fotovoltaice. Putem spune ca ne-am bucurat, de o imbunatatire a acestui tip de tehnologie, de la an la an. Daca ar fi sa facem o paralela intre combustibilii clasici si panourile fotovoltaice am observa ca balanta se inclina acum in favoarea tehnologiei fotovoltaice. Acest lucru s-a datorat cresterii preturilor combustibilor clasici si scaderii preturilor panourilor fotovoltaice.
De la an la an, producatorii s-au concentrat sa realizeze panouri fotovoltaice, cat mai accesibile ca pret. Sunt sigura ca lucrurile vor evolua spre mai bine in viitor si vom ajunge pana in punctul in care ne vom bucura de independenta energetica.
Ce trebuie sa stim este ca, aceste panouri sunt alcatuite din mai multe celule, care legate in serie si in paralel ne asigura curentul, caci pana la urma pentru asta au fost concepute.
Panourile fotovoltaice au intrebuintari diverse. Pot fi utilizare in cazul unor dispozitive care au nevoie de autonomie, pentru electrificarea unor locatii izolate, sunt eficiente chiar si in telecomunicatii, sau ca modalitate de back –up in domenii de importanta majora, precum domeniul sanatatii sau al it-ului. Aria de utilizare este una extrem de larga si avantajele utilizarii acestei tehnologii sunt numeroase.