Despre televiziunea romana

Sunt o fericita neposesoare a unui abonament la cablu TV si sincer va zic nici macar nu ii simt lipsa. Exista atat de multe emisiuni lipsite de cultura, de morala, de princiipii pe care am ocazia sa le mai vad din treacat la TV-ul sora-mii, incat ma bucur din plin ca stau departe de ele. Desigur imi lipseste Animal Planetul sau Discovery sau ce programe mai erau, insa am inteles  ca nu mai sunt contracte cu astia in Romania deci i-au scos, acum sunt un fel de plagiaturi fidele ale lor, in care emisiunile se repeta.

In orice caz, mi-ar pasa mai mult de televiziunea romana daca ar miza si ei mai mult pe lucruri importante. M-am saturat sa aud la stiri crimele unui betiv, bataia dintre doi pustani, furia unei babe pe sotul ei crasmar, nebunia unei femei insarcinate care si-a abandonat pruncul la tomberon si asa mai departe.

Toate chestiile astea nu fac decat sa inraiasca oamenii, sa ii puna intr-o lumina cu totul nefavorabila in fata lumii, sa ne sperie, sa ne faca sa ne gandim la o eventuala criza a omenirii. Eu sincer ma sperii de mor. Cel putin acum doi ani tin minte sau nu mai stui cand, de s-au pornit scandalurile cu cainii din Bucuresti ce mancau oameni, sincer imi era si frica sa mai ies din casa. Stateam, cand mergam pe strada numai pe langa un zid sau un gard ceva ca sa nu ma prinda si din fata si din spate.

Si cum sa nu iti intre frica in oase daca vezi la stiri mereu cat de criminali sunt cainii care nu sunt criminali de fapt. Ei latra, mi-am dat seama de asta, sunt caini, umbla in haita, am vazut si asta, dar sa atace un om, nu stiu zau. La urma urmei or fi ele animale dar nu pot sa cred ca acesti prieteni ai omului, aceste patrupede sunt in stare sa manance un om. Mai auzisem o stire tot de prin Bucuresti de anul trecut ca o batrana a disparut fara urma si ca e posibil ca maidanezii sa o fi inghitit cu totul. Hai sa fim seriosi!!! Dar oasele alea, ca e ditamai osul la om, unde au disparut. Chiar nu vad un maidanez in stare sa omoare in halul asta si sa consume tot.

Ideea e ca televeziunea romana in loc sa informeze cetatenii cu privire la lucrurile care ar trebui sa le faca viata mai buna, nu face decat sa bage spaima in populatie, sa te faca sa traiesti cu frica la fiecare de strada. Cand aud despre violuri si alte nebunii mi-e teama sa mai merg singura acasa, mi-e teama ca prietenul meu sa nu fie batut pe strada daca trebuie sa vina tarziu acasa, mi-e teama sa nu intre cineva peste minein casa cateodata. Ca atat de multe auzi la stiri.

Si nu doar de stiri ma feresc la televiziunea romana (a  nu se confunda cu TVR) ci si de emisiuni idn ce in ce mai tampite care nu-si au nici un haz. Niste prapaditi cu bani ajung pe micile ecrane in fata altor prapaditi dar de data asta fara bani si primii prapaditi mentionati se dau in figuri.

Sa fim seriosi ca asta ne umple burtile?!

Eu nu pot sa cred cum televiziunea ne spala creierul in asa fel incat ajungem sa trai viata altora. Stau si ma uit la parintii mei, impatimiti ai Tv-ului care se uita la emisiuni precum “mireasa pt fiul meu” sau Doica sau cum ii mai spune, Schimb de mame si alte tampenii. Niste absurditati regizate, false, lipsite de umor, nedisciplinate, cu actori prosti si idei si mai proaste. Iar romanul sta si se uita ca nebunu’ si aclama, critica, da sfaturi la astfel de emisiuni.

Daca se simte jenat, nu ar fi mai simplu sa nu se mai uite?

Am o vecina care sta perete in perete cu mine. E batrana saraca, nu are la ce uita (da mai bine s-ar uita la emisiuni despre evanghelii si sfinti sau stiu eu ce biserici construite si istoria lor - asta ar avea ceva importanta chiar si pentur mine) si aud dat la maxim melodia aceea superba de la “Mireasa pentru fiul meu”. E atat de tare dat televizorul incat cateodata imi suna in urechi pana la refuz si ma face sa repet in gand intr-una versul….
Televiziunea e punctul de rezistenta al prostiei umane, limita de maxim la care putem ajunge ca si rasa. Nu judec, dar as prefera sa nu existe. Atunci oamenii ar fi mai receptivi la mediul inconjurator si nu atat de inchisi la minte in propriile lor case.