Legile lui Dracon si sensul lor

Desigur ca Dracon ma face sa ma gandesc cumva la Harry Potter. Stiti si voi eroii si personajele negative… Insa nu au nici o relevanta.
La sfarsitul secolului al VII-lea deci cu ceva timp inainte de era noastra, in cetatile grecesti, criza politica si sociala avea cauze comune: marile familii concentrasera puterea, numarul datornicilor in randul taranimii era desigur foarte mare, justitia functiona ca instrument al aristrocratiei, actele vindicative se inmultisera peste masura. Se simtea nevoia unei reglementari care sa limiteze actiunea elementului religios in exces si sa-l promoveze pe cel natural sa ofere drepturi de participare la viata publica noilor imbogatiti.
 
La Atena, incercarea ambitiosului Cylon de a instala tirania, ca forma de guvernare esueaza indeosebi datorita reactiei prompte si dure a partidei Alcmeonizilor, conduse de Megacles. In timpul reprimarii, se savarsise sacrilegiul de a fi ucisi cativa dintre complotisti in templul zeitei Atena, protectoarea orasului.
Drept urmare, va fi chemat Epimenide din Creta ca sa faca slujbe de purificare iar vinovatilor li se aplica stigmatul exilului. Ca sa evite miscarile de revolta in lumea rurala este ales un grup de sase judecatori care sa redacteze un cod de legi. Se prea poate ca Dracon a fost unul dintre acesti juristi, sau cel ce i-a dat forma finala.
 
Codul care a rezultat era deosebit de sever: razbunarile personale intrau sub incidenta procedurii penale, se ingradeau drepturile nelimitate ale marilor familii, se preciza notiunea de responsabilitate individuala, se prevedeau masuri aspre pentru datornici pentru orice fel de abateri aplicandu-se pedepse dure. Legile mai pastrau expresia unei religii care vedea in toate greselile ofense aduse divinitatii si, in consecinta, crime imprescriptibile.
 
Se poate afirma ca in codul lui Dracon se recunosc atributele legilor nescrise: favorizarea marilor clanuri familiale, atitudine lipsita de orice urma de clementa pentru clasele de jos. Dupa numai treizeci de ani, Solomon va scrie o noua legislatie pentru toti deopotriva, mult mai in spiritul realitatilor timpurilor. Severitatea codului lui Dracon a ramas de referinta in justitie ca si aprecierea ca ,,si-a scris legile cu sange''. In limba derivatul draconic are sensul de severitate excesiva, asprime, duritate (in legatura cu legile).