Mitologia greaca si inceputurile ei

In ciuda a aproape douazeci de secole de crestinism, zeii si eroii Greciei si ai Romei antice sunt departe de a fi uitati. Ruinele templelor in care au fost venerati altadata inca mai atrag in fiecare an milioane de turisti, reprezentarile lor fiind considerate adevarata capodopere de nepretuit, iar povestile create in Antichitate despre ei raman la fel de apreciate. Mitologia greaca, toate povestile despre lumea zeilor greci, reprezinta prin urmare, o comoara culturala imcomparabila, un fascinant monument al artei si literaturii umane.

Miturile sunt povesti despre zei care au aparut pentru a explica fenomene ale naturii si evenimente de neinteles precum ar fi viata, moartea cat si soarta umana, predestinatia omului. In culturile timpurii care nu aveau cunostinte stiintifice, oamenii au simtit nevoia sa explice faptul ca datorita unei forte misterioase plantele cultivate rasareau din sol, in mod regulat, in fiecare an. Aceasta forta era personificata intr-un zeu sau intr-o zeita. Odata cu trecerea timpului, noi proprietati au fost atribuite fortelor care provocau aparitia fenomenelor naturale si noi povesti si legende au devenit asociate cu acestea. In acest mod, s-au nascut mitologia si sistemele mitologice, multe foarte complexe, cat si foarte complicate.
In contrast cu mitologiile altor culturi, mitologia greaca este deosebit de optimista, iar datorita acestui fapt a avut mult de castigat in popularitate. Asta nu inseamna ca aspectele dramatice ale vietii erau neglijate de grecii antici. Cu siguranta zeii pcincipali aveau si defecte. In cazul vietii de dupa moarte grecii isi faceau mai multe iluzii decat alte popoare, insa perspectiva sinistra a unui sfarsit inevitabil al lumii si creatiei ca in mitologia germana sau in miturile bastinase din America Centrala este absenta in cazul lor.

Asta nu inseamna ca de-a lungul Antichitatii a existat o reprezentare constanta a tuturor zeilor si eroilor. Data fiind lungimea respectivei perioade de timp acest lucru ar fi fost imposibil. Ceea ce se numeste in mod obisnuit cultura greaca  a aparut in jurul anilor 2000 inainte de Hristos pe insula Creta. Aceasta cultura a disparut odata cu caderea Imperiului Roman in anul 476 dupa Hristos. Si o noua perioada din istoria Occidentului - veacul intunecat - a fost urmata de Evul Mediu in jurul anului 1000 dupa Hristos.

Cultura traditionala ca si religia si mitologia greco - romane au fost intrate intr-un con de umbra in secolul al cincilea dupa Hristos. Cu un veac mai inainte crestinismul devenise religia oficiala in Imperiul Roman iar primii crestini nu erau deloc toleranti  fata de ideile lumii vechi. Aceasta era considerata a fi pagana. Zeul lor unic i-a inlocuit repde pe zeii antici si s-a suprapus peste multi dintre acestia care au fost uitati in Evul Meidu, fiind redescoperiti dupa multe secole.