Animalele salbatice ne dovedesc zilnic ca sunt mult mai inteligente decat credem

Cei care au un caine sau o pisica in apartament sau la casa s-au gasit cel putin o data in situatia de a exclama „Vai, ce inteligent e, e ca un om!”. Animalele sunt, in general, la fel de inteligente ca oamenii, insa nu toate au acelasi grad de dezvoltare a functiilor cerebrale. Daca e sa facem un top al celor mai inteligente animale, cu siguranta primatele, maimutele sunt pe locul I. Seamana foarte mult cu omul, isi fac casele singure, isi fac unelte, invata din alte procese esuate, comunica prin limbaj complex, primar, folosesc normal uneltele pe care si oamenii le au pe langa casa.

Delfinii sunt poate si mai inteligenti decat maimutele. Se recunosc in oglinda, se admira si mor dupa fata lor, sunt putin narcisisti, dar au si de ce, nu. Ei sunt foarte buni si la exprimarea emotiilor, pot detecta o anume emotie pe fata umana, pot invata repede din greseli si lucrurile noi le invata tot rapid. Spre deosebire de oameni, care au creierul pe shutdown in timpul somnului, delfinii au jumatate de creier activa pentru a nu muri in apa si a ajunge mereu la suprafata sa mai respire. Din pacate pentru iubitorii de caini, animalele nu prea sunt asa de inteligente, se comporta ca niste copii de doi ani, cum au demonstrat deja numeroase studii, dar se descurca excelent cu invatatul, gasitul de oameni si obiecte, dupa miros, stiu exact ce vor stapanii. Recunosc si ei emotia, rezoneaza cu ea si stiu sa revina acasa, umbla in „gasti”, le place sa comunice cu de-ai lor, sa stea la „palavre”. Mai inteligenti decat cainii prin natura creierului lor foarte mare, elefantii invata si mai rapid sarcini noi, le place sa traiasca in grupuri, socializeaza usor, stiu sa identifice sunete complicate, imita foarte bine unele sunete, pot sa foloseasca unelte si stiu sa identifice si sa exprime emotii-uneori se cred si mari pictori si asteapta ca operele lor suprarealiste sa fie cumparate.

Dar poate cei mai sociali sunt porcii. Ei dorm impreuna, scroafele canta purcelusilor, mananca impreuna, le place sa fie in grupuri, sa comunice pe limba lor. Nevoile si le fac si in afara locului unde stau, pentru a nu sta in mizerie, sunt hoti innascuti si fura tot ce prind de la alte animale si stiu mereu unde sunt, nu se pierd. Si cel mai important, ca si oamenii, invata din greseli si refuza sa le repete.