Viori Stradivarius

Ca vinul foarte scump si viorile Stradivarius sunt supraevaluate de cele mai multe ori. Testele au dovedit ca expertii in muzica nu pot distinge intre sunetul unei viori Stradivarius si cele ale unei viori obisnuite. Cele originale valoreaza prea mult si sunt putine in lume, asa ca nu prea ai cum sa pui mana asa de usor pe un Stradivarius. In 2014, o vioara Stradivarius a fost data la licitatie cu pret de pornire de 45 milioane de dolari.

In 2011, alta vioara Stradiavrius din 1721 a fost data pentru 15.9 milioane de dolari. Preturile foarte mari te fac sa te gandesti de multe ori pe ce dai banii, pentru ca sunt si foarte multi care stiu sa falsifice orice, inclusiv viori. Contrafacerea viorilor este foarte greoaie si costisitoare, implica multa rabdare. Pe langa liniile si sunetele deosebite, expertii care stiu sa gaseasca un Stradivarius intr-un maldar de viori contrafacute se ghideaza si dupa vechimea lor si se gandesc daca ar fi putut fi facute de Stradivari. Ca sa ajunga la rezultate concludente se folosesc de dendrocronologie, adica studierea celor trei cercuri de la lemn care spun varsta acestuia.

Chimicalele cu care e tratat lemnul pot fi si ele niste semne clare ca o vioara e contrafacuta. Cum va imaginati, nici un proces nu garanteaza ca rezultatul studierii va fi unul 100% corect. Cea mai buna metoda detectie a falsurilor in cazul viorilor este tehnologia moderna.