De intretinerea placii de baza si a HDD-ului depinde „viata” laptopului dvs.

Dintre toate componentele unui laptop, cele mai importante sunt placa de baza si hard disk-ul. Placa de baza, impreuna cu procesorul si procesorul grafic asigura functionarea si afisarea pe ecranul laptopului a unor imagini la cele mai bune rezolutii, procesarea in timp real a sarcinilor si realizarea optima a tuturor operatiunilor facute cu ajutorul sau. Pe de alta parte, HDD-ul este mediul de stocare principal al laptopului, asta insemnand ca fara el nu putem sa facem mai nimic pentru ca nu avem unde sa stocam informatie, unde sa instalam un sistem de operare.

Pe placa de baza stau montate toate componentele principale ale laptopului si conectorii speciali, asa ca orice defectiune la ea, oricat de mica, duce la imposibilitatea folosirii sistemului. Primele semne ca placa de baza nu mai merge in parametri normali sunt dati de pornirea greoaie si fara a afisa nimic pe ecran, imposibilitatea pornirii calculatorului, USB-urile care nu mai raspund deloc la nici un fel de input, placa de retea nu mai „simte” cablul de Internet. Diagnosticarea corecta a unor astfel de probleme cu placa de baza se face la service laptop, acolo unde echipa de specialisti va sti exact cum sa actioneze indiferent de cauza care a dus la aparitia acestor anomalii de functionare. Se poate descoperi la o verificare atenta ca laptopul nu a fost curatat de praf, ca s-a folosit incarcator universal sau unul care nu e de calitate, ca s-au varsat lichide pe tastatura etc.

Repararea placii de baza la service onlaptop se face prin inlocuirea si relipirea cipurilor/rebailling, dar si prin curatarea cu ultrasunete sau refacerea traseelor defecte de pe pcb. Se mai pot incerca operatiuni de inlocuire a smd-urilor si tranzistorilor, daca situatia o cere. De cealalta parte, HDD-ul poate sa se defecteze din cauza unor factori externi, caldura, apa, socuri, scaparea laptopului pe parchet sau din cauza unor factori interni, cum ar fi erori generate de anumite aplicatii, un software care nu functiona bine. Si ventilatia poate distruge un laptop, daca acesta nu are suficient aer in jur si sub el pentru a permite coolerului sa raceasca toate placile si implicat HDD-ul.

Manifestarile aparute cand un HDD e defect sunt multiple, dintre ele cele mai populare fiind disparitia de date, erorile de disc sau sistemul lent-se pot auzi chiar si zgomote ciudate in timpul functionarii laptopului sau cand acesta e in secventa de bootare. In cele mai multe cazuri, inlocuirea HDD este recomandata, pentru ca o reparatie facuta chiar si la un service cu experienta, ca service onlaptop, nu garanteaza ca defectul nu va mai aparea pe masura ce HDD-ul imbatraneste.